2814: 新しい日の誕生

Kiadó: Dream Catalogue

Megjelenés: 2015. január 21. / 2016 (vinyl)

 

(…) Ha létezne a Szárnyas Fejvadásznak egy pár fokozattal kevésbé sötét és kevésbé disztópikus anime verziója, akkor a 2814 legutóbbi albuma tökéletes aláfestés lehetne hozzá. (…)

Pár hete egy cyberpunk filmklub keretében retrospektív Szárnyas Fejvadász vetítés volt a Bem moziban. Gondoltam megnézem ismét, mert egyfelől nem lehet elégszer látni ezt a klasszikust, másfelől pedig minden egyes megtekintésnél képes vagyok valami újdonságot felfedezni. Legutóbb pont a filmzene volt az, ami annyira beszippantott, hogy a cselekményre már-már alig figyelve tűnt fel: nincs 5 másodperc, amíg teljes csend lenne a filmben. Klasszikus maga a score is, nagy hatással volt több generációnyi elektronikus producerre Legowelttől kezdve Szintiboyon keresztül Kuedoig. De tényleg! Nyilván a folytatás zenéje haloványabb lesz, mert a jóöreg Vangelis igencsak formában volt amikor felvette a cuccot. Van itt kolosszális analóg bugyborékoló bombáktól kezdve melankólikusra effektezett távoli klimpírozásig minden, ami megteremti a megfelelő atmoszférát a néha komótosan cammogó, néha pedig pergő képsorokhoz. Illetve ott van az emblematikus szekvenszeres End Credit is! Mindenki ismeri, még aki nem, az is.

Ha létezne a Szárnyas Fejvadásznak egy pár fokozattal kevésbé sötét és kevésbé disztópikus anime verziója, akkor a 2814 legutóbbi albuma tökéletes aláfestés lehetne hozzá.

A 新しい日の誕生 (Birth of a New Day) c. album eredetilg már 2015-ben kijött kazettán és digitálisan a Dream Catalogue kiadó bandcamp oldalán, de idén újra megjelent és ezúttal már limitált példányszámú bakeliten is hozzáférhető (volt). Az előadó kilétéről sajnos elég kevés informácóval szolgálnak az internetek, de ha lehet hinni a műfajból adódóan szokásosan enigmatikus leírásoknak, akkor a 2814 két vaporwave művész, névszerint Hong Kong Express és t e l e p a t h テレパシー能力者 alkalmi duója és ha nagyon ragaszkodunk a stílusmeghatározáshoz, akkor talán az ambient lenne a legmegfelelőbb zsáner, amivel le lehetne írni a zenét még úgy is, hogy tisztán hallhatóan a vaporwave/hypnagogic akármiben gyökerezik mélyen. De az album legnagyobb teljesítménye a meglehetősen szuggesztív hangulatfestés mellett az, hogy egy alternatív kiuatat kínál a sokak által már ellaposodottnak mondott mikro-műfajból.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen rapszodikusan esős, nyomott nyári napokhoz keresve sem találnék jobbat. Esőkabátot a testekre, 2814-et a fülekbe!