‘Döner mit allem’: VA03: Diverse Künstler Drei

Album: ‘VA03: Diverse Künstler Drei’

Megjelenés dátuma: 2017. március 23.

Kiadó: Farbwechsel


Egy VA’logatás olyan mint egy tárlatvezetés: elmondják a stájszt, lehet bámészkodni, az embereket, az art-okat, repkednek a stimuluszok, színtiszta szexis tájékozódás. Az eredmény az, hogy maxi informáltak leszünk, remekül szórakozunk, az unalmatlanság garantált.

Egy kevésbé egoista olvasata egy VA-nak az összefogás szépsége. Mi nem mindig az összefogni tudó képességünkről vagyunk híresek, annál is inkább megsüvegelendő egy terjedelmes VA (németül ‘diverse Künstler’). Honi haveri körök azért egyre-másra kiköhögnek magukból ilyeneket, beugrik például nem olyan régről az Elevated és az S/M VA-k.

A Diverse Künstler Drei-t Ferihegyen lehetne osztogatni. Reprezentálja, hogy vannak itthon ilyen kreatív “technósok”, jó páran, sok félén. A kör nem teljesen meglepő, a debütánsok ellenére. A Farbwechsel kiadó bel- és külföldi rezidensei és visszatérői mellett egyéb kedves ismerősök is bekerültek (Ashok Leylund aka Asio Otus, J. Mono, Yinna, Új Bála, Svr101, Zlatko Baracskai). Q3A Route 8 szigorúbb alteregója (van akinek ez szinte trivi), ha úgy vesszük, nagyon is visszatérő. Úgy ahogy az udvari grafikus is, hEY-RES!, aki itt is szépet kanyarít.

Az egésznek van valahogy íve. Kis túlzással azt lehetne mondani (ha már németezünk), hogy “wie aus einem Guss”. Pedig a Diverse Künstler Drei-t nem lehet letechnózni (vagy lebármizni). Van rajta sok minden, annyi minden, hogy nehéz is érteni, hogy tud egyben maradni – na jó, kilencnél a Katajjaq (12z) kicsit megfogja, mint egy jó félidő. Az albumot egyébként korrektül (korrektebbül) a zsánér térképre helyezi az Easterndaze.

Igazi stand-out trekk nem feltétlenül látszik, jó és fair csapat munka az egész. Egy személyes highlight mindenesetre, kvázi az (ingyenes!) tárlatvezetés egy felfedezettje, Fischerle ólomkönnyű gördülős víz alatt fuvolázós house-ja. Első (és második) hallgatásra ki gondolná, hogy ő ennek a duónak a fele.

Egy másik highlight persze az ‘Alles Im Ordnung’ kapitális elírása, ami egy kimondottan humoros fricska a nem német nyelvterület zeneiparainak germanizmusára. A “Döner mit alles” amolyan szabad újraértelmezése.