Dekadens rave a 20. Nachtdigital fesztiválon

Hova megy fesztiválozni a berghainozó? Esélyesen Fusionra, Nachtdigitalra. Drezda és Lipcse között félúton pár ezres “kis” fesztivál, két fő színpaddal (plusz chill sátor plusz ez-az) és mára húsz év történelemmel. A ‘Nachti’ egy kultikus gourmet rave fesztté nőtte ki magát. És exkluzívvá, a jegyek általában percek alatt elfogynak.

Az éjjel-nappali open-air rave egyik etalonja a Nachtdigital. Jó példa erre az idei zárónap reggelén a három órás Wighnomy Brothers örömzenélés, kilenctől délig, pezsgővel mindennel, apraja-nagyja a strandon, az egész hedonista horda. Robag Wruhme és Monkey Maffia urak bohóckodtak (és bakiztak), miközben egyre jobban készültek el a közönséggel együtt, ami nem ciki volt hanem családias. Nem először játszanak itt, ők is a projekt része.

Line-up

Local hero-k mellett (Giegling, Wighnomy Brothers, Kassem Mosse, Cologne Tape stb. — egy vicces highlight volt például Credit 00 & Leibniz) bevásárolnak külföldről is rendesen (Jeff Mills, Ben UFO, Blawan, Shackleton, Aurora Halal, …). Nem technónak ott volt a nagyon erős chill ücsörgő (pl. Jane Fitzzel!) és ilyen-olyen trash/pop gigek. Az utóbbi kategória csúcsa egy nyeremény játék shownak álcázott több órás slágerorgia volt, aminek a záró akkordjaként asztal tetején ugrálós őrjöngés volt a ‘Horny ’98‘-ra.

Cukiságok

A Nachti egy nagyon cuki fesztivál. Amolyan tróger-esztétikus akciókkal és installációkkal ágyaznak meg a tökéletes züllésnek. A nyitónapon a belépésre várakozóknak két djane játszott egy fehér kis építményen egy limonádézó mögött – már itt is bitang hangrendszeren. Vagy a nyitó Giegling show bühnenbildje, egy imprózós glamour agymenés. Fesztivál dekornak volt elefánt csúszda, felfújható unikornisok és nagyban lufizás Jeff Mills alatt. Emitt egy-két kép — az utolsó az iciripiciri caveből AKIRAM EN alatt:

Nachti bakelit

A Giegling 25:36
B KLM 14:04
C1 Pandt 09:57
C2 Cologne Tape 04:44
D Nachti 24:00

A Nachtdigital egy kiadó is, minden évben nyomnak egy vinyl-onlyt a fesztiválra. Az idei dupla tele van (német) rejtvénnyel. Annyit tudni lehet, hogy egy nagy gruppen az egész. Az A oldalon a Giegling ‘projekt’ (jó, kiadó) fabrikált fura trekkeket (az egész kiadvány highlightjai?) — a producerek kilétét a lemez nem köti a tulajdonos orrára. A B oldalon Kassem Mosse, Lowtec és Mix Mup új KLM nevű együttállása csinált egy komótos-játékos deep house szerűt. A C-n Pandt (aka Perm és Talski) hypno technója és a super group Cologne Tapes (The Field, Battles, …) electronikája. A végére (D oldal) pedig a megnyitó óvatos ambientkedése került (mintegy vihar előtti csend), német szófoszlányokkal, amik a szabadságról meg szivárványokról meg ilyesmikről szólnak (“Endlich, die Freiheit! … Alle verlieren alles.”).

 

1 Comment

Comments are closed.