Barta Bence: Impact Tape
Hanginstalláció / UH fest nyitó

Mi fog szólni egy hét kiállítás után?

A setup:

  1. A plafonról lóg egy mikró.
  2. A szoba egyik sarkában egy szalagos magnó veszi kiállítótér hangjait.
  3. A szoba másik sarkában egy másik szalagos magnó lejátsza a felvetteket.
  4. A szoba harmadik sarkában egy harmadik szalagos magnó ugyancsak lejátszik.
  5. A szoba negyedik sarkába van a kiállítótér bejárata.
  6. A szalag körbe van kötve a három szalagos magnóban („loop”).
  7. A szalag mindkét oldala felvételre és lejátszásra kerül, mert a szalag a két végénél a különböző oldalainál fogva van összeragasztva.

A végeredmény először a látogatók beszélgetéseinek visszajátszása, majd a loop miatt egyre jobban torzul, él.

Mi a válasz a fenti kérdésre? Egybefüggő noise? Na de amikor nincsenek látogatók, akkor csend van. Viszont akkor is szólhat valami legacy felvétel az egyik lejátszó magnóból. Matek fakt, minimum.

Egyszerű és nagyszerű. A bolond is érti, látványos, de nem triviális. Nem tudjuk milyen lesz az idei UH, de az már biztos, hogy Barta Bence kiállítása a fesztivál egyik highlightja lesz.

Választ a matek kérdésre pedig empirikus úton kapunk majd: kivonatokat a végeredményből Barta Bence alias Noahstas tervezi megjelentetni (teaser).

Barta Bence

A kiállítás hivatalos leírása:

„Barta Bence az UH Fest 2017 részeként megvalósuló installációjában a gondolkodás és emlékezés működésének kérdéskörét járja körül. A MŰTŐ kiállítóterét egy mágnesszalag szövi körbe, a tér különböző pontjain elhelyezett régi orsós magnókon keresztül futva. Ez a végtelenített rendszer rögzíti, visszajátssza és alakítja a kiállítás látogatói által keltett zajokat. 

A felvételek egymásba csúsznak, a rögzített zajok, hangok, csendek, mint kollektív emlékképek, gondolatfoszlányok kavarognak az idő elteltével kialakuló, folyamatosan változó kísérleti hang-tér mezőben. A pillanat mutálódik, újra épül, új rétegek tapadnak rá, amik megint új emlékeket, gondolatokat idéznek.”