Bass Camp Orfű (szombat)

Fesztivál: 2016. július 22-23., Orfű

 

Az orfűi tónál jó időben kvázi minden jó. Ha ehhez még jó hangrendszerek, egy kemping beauty, lazaság, és barátságosság társul, akkor még a Budapest-Orfű táv is bagatellnek tűnik. De mi van a zenével, a közönséggel, lesz-e ebből sikersztori?

Orfű és a fesztivál kemping a múlt hétvégén a hazai Bass Camp-et látta vendégül. Négy szép színpadon, korrekt Meyer és Dubapest hanggal két napig dübörgött a Mecsek. És én olyan jót úsztam, és olyan jól sikerült a sátram is, hogy nekem már amiatt megérte az egész hogy a jó öreg Hyph Mngo-t meghallgathattam ennyi decibellen (köszi SLANKI). No de.

Kevesen voltak.

Jó, ez volt az első (nekem biztosan). De még úgy is. Vagy itt csak egy-két nagyra nőtt magyar buli crew belterjes zene szeánszáról van szó? Ahhoz kicsit nagyra sikerült a budget, amit az a pár százas lelkes tábor nem fog behozni. Vagy, hasonlóan más zenei réteg fesztiválokhoz itthon, tekintsük ezt a hazai “bass” zene mozgalmi fesztjének? Akkor viszont lyukas volt a felhozatal. Például, komoly dubstep műsor (szombatra legalábbis) nem jutott, holott még hely is lett volna, mert pl. a chill színpadon már éjjel kettőkor vert a Tresor techno (ami szerintem se chill, se bass). A dnb program egysíkú, pedig olyan sok ez meg az lehetne (kellene) még. Azt nem hiszem, hogy ezek cikik vagy közönség killer-ek, vagy legalábbis nem jobban, mint futottak még Rinse-es bass-diszkó booking-ok.

Nem volt fúzió.

Sokszor mintha párhuzamos univerzum lennének: a “housozosok”, az “indiesek”, a “technósok”, és most a “bassosok” (remélem értékelitek, hogy próbálok nem hippizni, hipszterezni, gördeszkásozni). Pedig a zenék már rég át- és vissza lógtak egymásba. Igen a “divat érzékenységben” (hívjuk így) vannak különbségek, de ezek elvileg mind liberális szubkultúrák, és ha a divat (értsd ide esztétika) volna az átjárás akadálya, akkor nem liberalizmusról, hanem rusnya diszkriminalizmusról lenne szó. Egy szó mint száz, a világ legjobb kommunikátora és arculat fejlesztője biztos több olyan vendéget tudott volna Orfűre csábítani, akik, példának okáért nincsenek minden pénteken az orrteraszon.