Soulclap Budapest: Abony Sessions

Megjelenés: 2016. április 20.  

 

(…) Gyors és lassú, szikárabb és összetettebb témák, ilyen-olyan hangulatok váltják egymást, és alig feledkezünk bele az egyikbe, már jön is a következő. (…)

Budapesten könnyen támadhat olyan benyomásunk, hogy egy zenész csak akkor zenész, ha egyszerre legalább 2-3 együttesben játszik és persze alkalmi formációkban is fellép. A Soulclap Budapest tagjai is ilyen zenészek, rendszeresen fellépnek például a Random Trip-esteken, a billentyűs Bognár Szabolcs és a dobos Boros Levente zenekari társak a Fixi4-ben és az Amoebában is, Heilig Tamás pedig jelenleg a Punnany Massifban is gitározik. A Soulclapet rajtuk kívül még a fuvolás Zahár Fanni és a dj/sampleres One-AB alkotja, illetve az Abony Sessions idején még a csapat tagja volt Dj Slow is, aki azóta már külön utakon jár és rapper barátaival pörgeti a Slow Village projektet.

A 2010-ben alakult Soulclap korábban csak néhány zenét ejtett el itt-ott, ilyen volt például az amerikai mc-vel, Illspokinnal közösen felvett kislemez, akivel sűrűn játszanak, ha erre sodorja az élet, de a mostani anyagon sem ő, sem más rapper vagy vokalista nem szerepel, és még csak kiforrott kompozíciók sincsenek rajta. A tavaly Füzesabonyban pár nap alatt rögzített Abony Sessions ugyanis csak improvizációkat tartalmaz és mindenféle komoly elvárás nélkül készült.

Ezt a funk, soul, jazz és hiphop-hagyományokra épülő, de a modern tánczene ritmusaitól sem mentes dolgot a Soulclap zenekari formában műveli, és így az élő koncertezés az igazi közegük. Ha ennek hangulatát nem is adja át az Abony Sessions, mégis nyersebb a valósága és közelebb érezzük benne a zenészeket, mintha aprólékosan kidolgozott szerzői számok követnék egymást. Nem is lehetnek nagy megfejtések, de nemcsak az improvizációk miatt, hanem mert a számok zöme nem több mint 2 perc. Ez a mennyiség a befogadást is megkönnyíti, de bőven elég arra is, hogy megcsapjon a funk. Gyors és lassú, szikárabb és összetettebb témák, ilyen-olyan hangulatok váltják egymást, és alig feledkezünk bele az egyikbe, már jön is a következő.

Az Abony Sessions nem váltja meg a világot, de nem is akarja, csupán egy frankó pillanatfelvétel, ami megmutatja, hogy mihez kezd egymással néhány zenész, ha csak úgy játszani kell.