Diamond Sublimating: The Heat Is On EP

Megjelenés: 2016. augusztus 19.

Kiadó: Tapes Sublimating

Ügyes magyar dancefloor techno a Tapes Sublimating második megjelenésén. 

Nem teljesen tiszta, hogy a gyémántból miért lesz gőz (Diamond Sublimating), az sem hogy hogy a harmat friss kiadó kazettái miért tesznek ugyan így (Tapes Sublimating). Annyi azért kiderül (lsd. Soundcloud leírás), hogy kisérleteznek azokkal a bizonyos gyémántokkal, és valószínűleg a kísérletek eredményeképpen válnak gőzzé. Szerencsére maga a kiadvány nem ennyire giccses, sőt ha giccses is, akkor abban a jó értelemben, hogy jól lehet rá révelni. Ez egy techno kiadvány, vagy valami olyasmi. Valljuk be, nagyon nem kényeztetet el minket a honi zeneipar ehhez hasonló “vidám” technóval, ami groovy és helyenként tört, meg dobolgatós, de azért techno, szóval “megy előre”. Ami van az egy rakat elektró, meg mondjuk komolykódós sötétség technók, vagy annyira lo-fi house-ok, hogy minimimum a purgatórium jut róluk az eszünkbe (vagy akár az első bugyor).

A szerencsés csepeli gyémánt találó brigádon kívül még két remixelő is helyet kap az EP-n, külföldi és honi sztárok. Jó választásnak bizonyultak, mert a remixeik (az eredetiekkel együtt) talán az EP highlightjai. A jó hír az, hogy a maradék anyag se rossz, és hogy az egész dolog valamennyire egybefüggő tud maradni.

 

 

A “Let’s Get The P Started” szinti témája miatt jól megjegyezhető (ami manapság sok), Altered Natives savas gurulós remixe pedig a fent említett rave egy shazamozós trackje lehet. A “Hybrid Solution” egy nyers groove (szép monoton, helyenként mintha egy locked groove lenne), aminek jól áll a magasban sípoló szétcincált lo-fi szinti furulya vagy mi. A “Csepel House Renovation Ltd” explicitté teszi az EP perkusszív-törzsi jellegét (ami már eddig is megbújt itt-ott), a sámán még motyog is valamit, de nem hal meg ebben a szám, a második felében leszáll az űrhajó, de nem bassza el a bulit, együtt ropják a bennszülöttek és a space monkeyk. Az “Elevated States” jó nyitó szám lehetne a Tresor pincében, de aztán besátál itt is egy kis cukiság (ha space monkeyk ott, akkor egy space tücsök itt), és a végén még egy hatalmas smárolásra is jó lehet ez track (végtére is Emelkedett Állapotok, végtére is rave). A Tollner remix pedig lassacskán, mint egy jó révész, visszahouseolgat minket a technótalanságba. Az eredetihez a laikus szerint annyi köze van a remixnek, mint a finnek a magyarhoz, de legyen ez a laikus baja. A beattel Tollner nem varázsol, de a felső tartományban gépészkedik rendesen, kicsit majdnem túl is játsza, de sebaj: egy vidám lemezen ér poénkodni!