Dob és basszus a Lärmben (Objekt)

Dátum / esemény: 2017. március 17. / Facebook

Saját blokkja előtt Objekt a tánctéren mászkált, mintha felmérni akarná, hogy belefér-e az amit tervez. Egy dekadens, profi (maxi koncentrálós vinyl+CD dj performansz) és humoros szett lett az, amit produkált. Konformistán, a hely szellemének respektjében 4/4-ezett, az elején. Spéci számokat rakott ott is, mindegyikben volt valami provokáló diszkomfort, szurkált aciddel, bass-es, wonky-s elemekkel, angol trademark, mondjuk. Aztán, kb. egy órája a szettben, a saját Agnes Demise-nál mintha elgurult volna a gyógyszer. Nagyot gurult. A tört és az eddigi messze legabsztraktabb trekk megállította a rutin-rave folyamot és kérte szíves a közönség figyelmét. Az ezután következő fél órában még úgy mond helyreállt a rend, többé kevésbé biztonsági játékkal kormányzott a tervezett 3am-es finis felé, én a lassú DBridge ódára azt hittem, hogy a kilépő darab.

Ráhúzott majd háromnegyed órát, bejött a Lärmbe egy dob és basszus úthenger! Sok ilyen szombat este főműsoridőben biztos nem megy a Lärmben. Nem is tudom, hogy játszanank-e dnb-t itthon. Például a sötét-dögös (német) Alphacut vonalat, amit a berlini polgár Objekt prezentált is a ráadás elején. Reméltem, hogy nem csak mint egzotikum kerül be az ilyen. Nem. Ha jól emlékszem, Martin (S Olbricht) ennél a következő dnb dübörgőnél sétált fel először megkérdezni, hogy mizu (3:13am).

image

Folytatta az angol sodrást, egy kissé fővonalasabb cuccal. A közönség úgy tűnt, hogy jól fogadta ezt a töretlen, nem várt dnb einstandot. Mellettem mindenesetre, a három és feledik sor környékén, megőrülés volt. Akkor egy kicsit új fordulatot vett a hajó. Egy wonky-trap szerű sláger Sophietól, itt már végleg a fene se tudta mi miért és mikor mi fog szólni. Amúgy ezek (majdnem) mind nem nosztalgia zenék, hogy bezzeg jaj de jó volt még anno, hanem új cuccok. 3:23 körülkor volt egy szám, talán ez, ami hangzásra, nekem legalábbis, a Samurai Horo vonal: koromsötét techno-dnb vagy mi, amit szintén hiába keresek a honi éjszakákban. Na de, újabb egyeztetés a pultban, miközben űrfegyver ropogás szól: egy másik vadi új (svéd) hangzás-cucc.

image

Már ügye párszor vége lehetett volna (dramaturgiailag), a fenti wierdo trekk is lehetett volna az uccsó, de még visszatért a henger egy londoni giccstelen dnb ínyencséggel. A most már tényleg a vége kicsit romi lett (miért ne?!), ha igaz megint EXIT Records, likvid cucc, happiség. A zárás pedig, mi más lett volna, mint a keresztapa maga, Aphex, én ott már fel voltam kenve a kenyér mindkét oldalára. A Lärmben Aphex záró trekk egy ilyen végsprint után, egy tánczenés, NVC-s (Casino Bangkok) eseményen. Köszcsi!

Tracklist (hibák joga fenntartva):


Agnes Demise – Objekt

Gone Before Dawn (South Of Your Soul, Part 2) – DBridge
Vent – Heart Drive
Step In Line – Elemental
Second Cut – Amit
Overload – Fracture
Hard – Sophie
85.15 – Last Life
Tricky Question Why – Sissel Wincent
Gumshoe – Overlook
Voyage – Richie Brains
Vordhosbn – Aphex Twin