Michael Mayer & Joe Goddard: For You (Dj Koze Mbira Remix)

Szerző: Michael Mayer

Szám: For You (Dj Koze Mbira Instrumental Remix)

Label / megjelenés:  !K7 / 2017. február 24.


mindig viszketek az olyan bevezetőktől, amik úgy kezdődnek, hogy xy-t senkinek nem kell bemutatni, hiszen, és akkor következik egy gyors bemutató, hogy mit csinált, mikor, miért, és miért volt fontos. nos; dj koze-t senkinek nem kell bemutatni, hiszen, na ugye. mondjuk a dj kickséről még így is beszélhetnénk, mert eléggé csípem, de itt szűkek a karakterek.

michael mayert szintén nem kell bemutatni remélem, ráadásul ők ketten egy helyen, a két remix király, a műfajon belül tényleg már-már bartók és kodály.

viszont az mbirát alighanem nem árt bemutatni. egy afrikából származó, első ránézésre rém egyszerű, kézben tartható, az esetek 99%-ában üreges fa dobozka, amin fémből készült nyelvecskék (lamellák) vannak, emiatt hívják ‘hüvelyk zongorának (thumb piano)’ is. már az elnevezésnél lehetnek gondok, mert majdnem ugyanez a hangszer a kalimba és a sansula is, elég követhetetlen, hogy mi mikor miért pont az, ami, de nagyjából olyasmi a lényeg, hogy az mbirán több lépcsőben vannak a nyelvecskék, több hangú skálát tartalmaz, és fém gyűrűket (vagy mondjuk söröskupakokat) használnak rajta néha, amivel folyamatosan rezegve ritmusszerű zizegést is ad. a kalimba majdnem ugyanez, csak kevesebb nyelvvel, egyszerűbb felépítéssel, de mivel a kalimba név lett a legnépszerűbb, ezért kis túlzással minden kalimba (például ezt is kalimbának írják, holott ez inkább mbira), ami sansula, vagy mbira. apropó sansula, az pedig egy mini kalimba egy bőr keretre erősítve, a bőr kerettől egyfajta természetes vibrálást lehet vele elérni, és talán ennek van a legszebb hangja a háromból.

és ha már a legszebb hang; ezt a versenyt szerintem különdíjjal az array mbira nyeri, ami ennek a bizonyos mbirának a radikálisan továbbfejlesztett, modern változata, nagyobb hangtartománnyal, kromatikus megoldással, ahol egyszerre játszhat a jobb és balkéz, ráadásul egy hang különböző oktávjai nagyon közel vannak egymáshoz, így egyszerre lehet vele több regiszterben is játszani, ettől lesz telt, a hárfához hasonló éteri hangja. egy teljesen őrült figurának köszönhető mindez, akit már nézni is tiszta pszihedélia, hát még hallgatni; ő bill wesley. array mbirából egyébként nincs túl sok, hogy finoman fogalmazzak, valószínűleg a komplexitása és az ára miatt, magyarországon például tudtommal egyedül szőke szabolcsnak van ilyenje (csak hogy izgalmas legyen, ezen a felvételen pont váczi dániel játszik rajta – és a földön találtok egy kalimbát is).

miután ilyen jól kitanultuk az mbirát (fenét, például az mbira lehet egy zimbaabwéi tánc neve is), hallgassuk meg a két remix király és az mbira találkozását (részemről az instrumentál, de a mostanában egyre többet pörgő joe goddard se énekel rosszul); annyira nem nagy szám, de legalább kalimbáztunk egy picit: