Gólya hang

Az MMN blognak van egy Mogul Audio hangrendszere, amivel pop-up eseményeket szokott támogatni. 2019 ősszel ez a hangrendszer egy együttműködési megállapodás szerint a Gólyába került az Orczy útra, ahol azóta számos elektronikus zenei bulin bevetésre került.

A Gólyához hasonló nagy beton termekre a hozzáértők, azt hiszem, azt szokták mondani, hogy kong. A kongásnak vannak drága és körülményes ellenintézkedései, de addig is megteszi a “telt ház és telt hang” koncept. (Gondolom a Berlin Atonal erőmű helyszíne is kong.)

A telt házat a Gólya szerencsére meg tudja oldani. A telt hang főleg pénz és szomszéd kérdése. Utóbbira nagyon kell vigyázni, a Gólyának is, a legközelebbi szomszédok meglepően közel laknak, még akkor is, ha a monszter Orczy út sokszor egy univerzális szakadéknak tűnik. Az élet fintora, hogy pont akkor forr össze a szakadék két oldala, amikor be szokták kapcsolni a mélynyomókat (éjjel). Az élet másik fintora, hogy a hangszigetelés, a legtöbb klub életbiztosítása, sokszor hang kondicionál is (kongtalanít).

Gólya x MMN x Mogul hangrendszer

A maradék a vason múlik. Abból remélhetőleg mindenki előbb-utóbb kinő, hogy csak a Funktion One, Martin, Void és hasonló trendi hangfalak szólhatnak jól. Tény, hogy tudnak jól szólni, de a Lärm nem csak attól szól jól, hogy Martin, hanem mert sok és (ha) jól beállított Martin. A Mogul is tud ilyet. Nagy Mogul “showcase”-ek például az UH vagy az Ozora fesztivál.

Mi a helyzet a Gólyával és az MMN/Mogul hangrendszerrel? (Gitárzenés koncerteken más hangfalak szólnak – azok amik a plafonról lógnak.)

Az egyik bulin a mélynyomóba véletlenül rossz kábelt dugtak, ami miatt csak a közép és magas frekvenciák mentek át (pedig a mélnyomó –és a táncosok is– a mély frekvenciákat szeretik). Egy másikon a DJ monitor hangfalai jártak ugyanígy. Előbbi miatt a táncos azt hihette, hogy a szub (mélynyomó) szar. Utóbbi esetben a DJ hihette azt, hogy a monitor hangfal szar. Az erősítő és a hang processzor is százféleképpen tudnak szar hang benyomást kelteni.

Szerintem megállapíthatjuk, hogy ha van elég hús, és rendeltetésszerűen van összerakva, akkor az MMN/Mogul hangrendszer nem szól rosszul a Gólyában. Viszont azt is, hogy rave-hez kevés (a hús kongtalanít, de el is nyel).

Crimson (bal) és Imre Kiss (Gólya)

Csináltunk egy kísérletet, az volt a neve, hogy MMN w/ Crimson & Kiss. A füstön és a fényeken kívül béreltünk hang erősítést (ábrán zöld). Konzultáltunk a Mogul Audioval és a következő módosításokat eszközöltük:

  1. A két szub hangfalat egymás mellé raktuk (hogy ne oltsák ki egymást),
  2. A DJ-nek sztereó monitor hangfala volt (jobb/bal hangfal pár) –ettől főleg a DJ-nek van jó kedve, ami sok minden alfája–,
  3. A PA-t (a táncosok felé fordított hangfalak) egy nagyobb teljesítményű erősítő hajtotta és
  4. Triff Adorján (Mogul Audio) Gólya-spéci beállításokat kódolt az erősítőt dirigáló hangprocesszorba (magic).

Az eredmény meggyőző volt. A Gólya működött mint techno helyszín.

A következő Gólya x MMN bevetés most pénteken lesz, a Fuck The Roles 1. (Palmovka, MA’AM, Lia, Sniccer, dj nő, dj kába kő). A pontos hang szetup még work-in-progress.